U utorak, 14. februara 2023. godine, u Beogradu, održana je Nacionalna završna konferencija u okviru projekta REVIS „Odgovor na vršnjačko nasilje među decom u školama i susednim okruženjima.“

Nacionalna završna konferencija u okviru projekta REVIS „Odgovor na vršnjačko nasilje među decom u školama i susednim okruženjima.“
Cilj ove Konferencije bio je da se predstavnicima Ministarstva prosvete, školama, nevladinim organizacijama – predstave rezultati dvogodišnjeg projekta ali i da se predstave ključne poruke koje su deca kreirala.
Koordinatorka projekta u Srbiji, Dragana Vučković, ukratko je sumirala sve ono što je ostvareno u prethodne dve godine. U Srbiji je u REVIS bilo uključeno 10 škola a uz podršku Ministarstva prosvete – čak 513 dece je aktivno učestvovalo u radionicama koje su za temu imale vršnjačko nasilje i njegov odnos sa negativnim rodnim i društvenim normama.

Skupu se obratila i predstavnica Ministarstva prosvete, koja je istakla važnost ovakvih projekata ali i izrazila nadu da će se ovakav vid aktivnosti nastaviti u budućnosti i proširiti i na druge škole u Srbiji.
Skupu su prisustvovala i deca, nastavnici i psiholozi koji su dirento učestvovali u ovom projektu. Učesnicima je predstavljeno nekoliko aktivnosti – akcija koje su sama deca osmislila s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Grafičko medijska škola je govorila o svom projektu – tj. humanitarnoj izložbi radova na temu „Svi različiti a svi isti“ a devojčice iz Poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu su predstavile seriju vršnjačkih obuka i radionica koje su sprovele u drugim osnovnim i srednjim školama u Kraljevu.

Jedna od najvažnijih poruka koju su deca uputila institucijama i odraslima, bila je ta da se problem nasilja ne može rešiti jednim projektom i da je potrebno da se svakodnevno čuje dečiji glas, da se uvaži mišljenje dece i da se tema nasilja i negativnih normi mora uvrstiti u redovne školske programe.
Ovaj skup je organizovao Centar za integraciju mladih koji u Srbiji implementira projekat REVIS.

Co-funded by the Rights, Equality and Citizenship Programme of the European Union (2014-2020)

0
    0
    Vaša donacija
    Niste dodali nijednu donacijuVratite se na donacije