U petak, 16. septembra, u Srbiji je održana II Nacionalna radionica u okviru projekta REVIS – Odgovor na vršnjačko nasilje među decom u školama i susednim okruženjima.
Na radionici su učestvovali predstavnici škola koje su uključene u ovaj projekat – nastavnici, pedagozi i psiholozi, i oni najvažniji – deca iz osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Cilj ove radionice bio je osmišljavanje i predstavljanje pojedinačnih aktivnosti koje će se tokom jeseni odvijati unutar škola a koje za temu imaju vršnjačko nasilje.

Prethodne školske godine, deca su tokom niza održanih radionica, imala priliku da nauče i diskutuju o negativnim društvenim i rodnim normama koje mogu dovesti do nasilja među njima. Uz podršku svojih psihologa i nastavnika, koji su specijalno obučeni na ove teme, učenici su pokušavali i da osmisle reakcije i intervencije u situacijama kada svedoče vršnjačkom nasilju.
Na radionici su deca predstavljali svoje ideje odnosno aktivnosti koje žele da sprovedu unutar škola a koje za cilj imaju promociju drugarstva, različitosti, jednakosti između dečaka i devojčica, nediskiminaciju.
Sva deca su potvrdila još jednom da im neizmerno znači učestvovanje u ovom projektu i da je problem vršnjačkog nasilja veoma prisutan u njihovim školama, a pre svega digitalno nasilje.
Kao saveznike, deca pre svega vide vršnjačke grupe i starije sestre i braću, ali ističu i odnos poverenja koji su izgradili tokom ovog projekta – među sobom i sa nastavnicima i psiholozima.
Centar za integraciju mladih je lokalna partnerska organizacija u Srbiji u okviru REVIS projekta koji se sprovodi i u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Co-funded by the Rights, Equality and Citizenship Programme of the European Union (2014-2020)