Povodom 12. aprila, Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji, Centar za integraciju mladih prezentovao je rezultate istraživanja o romskim domaćinstvima u neformalnim naseljima.u prostorijama Kafe bara 16 (u ulici Cetinjska 15a).

Tom prilikom, prisutnima se obratio Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, dr Nataša Tanjević, zamenica zaštitnika građana i Marko Tošić, izvršni direktor Centra za integraciju mladih.

Svo troje govornika je istaklo važnost multisektorskog pristupa u zaštiti dece u uličnoj situaciji i naglasilo neophodnost prevencije i podrške koja je potrebna ovim porodicama u situaciji ekstremnog siromaštva. Obrazovanje je prepoznato kao ključ za izlazak iz višedecenijske deprivacije i izolacije, kao i pomoć roditeljima prilikom zapošljavanja.

Koordinatorka Svratišta za decu, Mina Medić, predstavila je rezultate istraživanja koje je Centar za integraciju mladih sproveo tokom novembra 2022. godine, u 30 neformalnih naselja, na teritoriji 8 beogradskih opština.


Ključni rezultati istraživanja:

• Broj domaćinstava je veći za 46% u odnosu na prethodno istraživanje, koje je CIM sproveo 2018. godine.
• Skoro 60% domaćinstava živi sa prihodima manjim od 24.000 dinara mesečno. Pod prihodom podrazumevaju se sva primanja, uključujući socijalna davanja, formalno, neformalno zaposlenje i rad na ulici. Imajući u vidu da prosečna porodica u neformalnim naseljima ima 5 članova (dva roditelja i troje dece), zaključak je da najveći broj porodica preživljava sa manje od 5.000 dinara mesečno po članu.
• Rad na ulici je jedini način na koji žene u neformalnim naseljima prihoduju (38,7%).
• Između 700 i 1200 dece je uključeno u neki oblik rada na ulici. To su najčešće sakupljanje sekundarnih sirovina i preprodaja robe na pijaci, a bar 140 dece je uključeno u prošnju.
• Preko 85% porodica je reklo da im treba bolja ishrana, higijenski proizvodi i bolja odeća.
• 44% devojčica su ostale u drugom stanju do 16, a 71,5% do 18 godine života.
• U 14% domaćinstava je bar jedno dete potpuno ispalo iz procesa obrazovanja.
• Trećina dece koja ispunjavaju starosni uslov je upisana u obavezno predškolsko obrazovanje.
• Jedan od deset muškaraca je tokom života bio na odsluženju zatvorske kazne.

Istraživanje i njegova prezentacija, kojoj je prisustvovalo više od 40 predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, civilnog sektora i medija, realizovani su u okviru projekta „Zaštita prava dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji“ koji sprovodi Centar za integraciju mladih, a finasira Delegacija Evropske unija u Republici Srbiji.

Međunarodni dan dece u uličnoj situaciji ustanovljen je 2011. godine, a prvi put je širom sveta obeležen 12. aprila 2012. godine.

Celo istraživanje možete pronaći ovde: Srpski, Istrazivanje u neformalnim naseljima

0
    0
    Vaša donacija
    Niste dodali nijednu donacijuVratite se na donacije