11. maja Svratište za decu obeležilo je deceniju rada. U divnom prostoru hotela Allure Caramel ugostili smo naše donatore, saradnike, kolege i prijatelje Svratišta. Gosti su uživali uz dečji hor Svratišta, izložbu fotografija nastalih tokom našeg rada, kao i kratak film koji nas je podsetio zašto je Svratište važno za decu, njihove porodice i grad Beograd.
Od 2007. godine, kada je osnovano prvo Svratište u Beogradu, podršku je dobilo 1024 dece i mladih. Zahvaljujući Svratištu, preko milion sati koje bi ova deca provela na ulici, ona su provela na toplom, u igri, učenju, druženju i uz obezbeđene kuvane obroke. Tokom protekle decenije u Svratištu je posluženo oko 300.000 obroka, omogućeno 100.000 kupanja, održano više od 9.000 kreativnih i edukativnih radionica. U prvim godinama rada više od polovine korisnika bilo je pravno nevidljivo a danas 94% korisnika poseduje ličnu dokumentaciju. Danas je više od 85% dece uključeno u obrazovni sistem.
Uprkos činjenici da je Svratište kao usluga prepoznato Zakonom o socijalnoj zaštiti ova usluga još uvek nije u budžetu Grada Beograda, sredstva za finansiranje su obezbeđena do kraja tekuće godine a Centar za integraciju mladih se nada da će važnost ove usluge biti prepoznata i održivost biti obezbeđena.