Od 2011. godine, u više od 130 zemalja širom sveta, 12. april se obeležava kao Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici.

Sedmo po redu obeležavanje ovog datuma protiče u iščekivanju da Ujedinjene nacije objave Opšti komentar o deci uključenoj u život i/ili rad na ulici, odnosno da, po prvi put ikada, kreiraju skup smernica namenjen vladama širom sveta s ciljem poboljšanja položaja ove dece.

Povodom obeležavanja ovog datuma, i u cilju osmišljavanja zajedničke strategije za budućnost i održivost Svratišta, Centar za integraciju mladih je organizovao sastanak u prostorijama EU Info centra. Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Srbiji, GIZ-a, CWS Global, Unicef, Ambasada Australije, Mreža organizacija za decu Srbije MODS, Elektromreža Srbije, Save the Children, Divac fondacija.

Takođe, ove godine, Centar za integraciju mladih obeležava deset godina postojanja Svratišta, jedine usluge na teritoriji Grada Beograda koja je kreirana isključivo za decu uključenu u život i/ili rad na ulici.

Centar za integraciju mladih podseća da su, i u Srbiji, deca uključena u život i/ili rad na ulici često seksualno i radno eksploatisana, žrtve nasilja i diskriminacije. Ova deca žive u ekstremnom siromaštvu, mahom u neformalnim naseljima, često bez pristupa tekućoj vodi i struji, u velikom broju slučajeva bez ličnih dokumenata i pristupa institucijama.

Tokom proteklih 10 godina uslugu Svratište je koristilo 1024 dece i mladih. Zahvaljujući Svratištu, preko milion sati koje bi ova deca provela na ulici, ona su provela na toplom, u igri, učenju, druženju i uz obezbeđene kuvane obroke. Uprkos činjenici da je ova usluga licencirana i prepoznata Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao i činjenici da je Svratište mesto gde deca dolaze dobrovoljno i u kojem se osećaju sigurno, koje nudi alternativu za ulicu, podršku za pohađanje škole, podršku u pribavljanju zdravstvenih knjižica i u povezivanju sa institucijama sistema – Svratište još uvek nije u budžetu Grada Beograda.

Koristimo ovaj datum i kao povod da izrazimo zabrinutost i skrenemo pažnju na nepovoljnu situaciju u kojoj se Svratište nalazi, imajući u vidu da su, zahvaljujući donacijama, sredstva obezbeđena samo do kraja 2017. godine.

U godini kada Svratište slavi deseti rođendan, a Ujedinjene nacije po prvi put izrađuju dokument namenjen isključivo deci uključenoj u život i rad na ulici, nadamo se da ćemo u saradnji sa Gradom Beogradom, kao i našim partnerima i dugogodišnjim donatorima, uspeti da osmislimo strategiju za opstanak usluge Svratišta kako bi se nastavilo pružanje podrške jednoj od najugroženijih grupa dece.

 

0
    0
    Vaša donacija
    Niste dodali nijednu donacijuVratite se na donacije